Jakie są zalety zdrowotne kakao?

Jakie są zalety zdrowotne kakao?

Kiedy mówimy o kakao, nie mamy na myśli napoju na bazie mleka, który zawiera dużo słodkiego cukru. Ziarna kakaowe używane są do produkcji kakao w proszku. Jeśli chcemy cieszyć się wszystkimi zaletami kakao, wybierzmy zielone ziarna, ciemne kakao, które jest używane głównie do pieczenia ciast lub ciemną czekoladę z miętą. Ziarna kakaowe, nazywane “pokarmem bogów” ze względu na swoją wartość odżywczą, znajdują się wysoko na liście tak zwanych superżywności.

Jakie są właściwości prozdrowotne kakao?

Kakao działa na te same receptory, co marihuana i może mieć takie same efekty lecznicze. Tym samym kakao:

  • ma dobry wpływ na cały układ krążenia;
  • obniża ciśnienie krwi;
  • wzmacnia układ odpornościowy;
  • łagodzi ból;
  • poprawia nastrój;
  • działa uspokajająco na umysł.

Kakao wpływa na produkcję endorfin, dzięki czemu czujemy się bardziej szczęśliwie w naszym życiu i jesteśmy mniej podatni na depresję. Substancje te mają wpływ również na procesy metaboliczne ludzkiego mózgu.

Jak kakao chroni serce i układ sercowo-naczyniowy?

Ziarna kakaowe są bogate we flawonoidy. Osoby, spożywające kakao, mają mniejsze ryzyko śmierci z powodu chorób serca. Ponadto, już około 50 gramów kakao tygodniowo może zapobiec zawałowi serca i udaru mózgu. Kakao (https://www.bee.pl/9258-kakao) obniża też poziom “złego” cholesterolu, a jest bogate w cholesterol HDL i ma właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Flawonoidy w kakao zwiększają również przepływ krwi do mózgu i poprawiają pamięć.

Jak kakao zapobiega przedwczesnemu starzeniu się?

Kakao zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, które chronią nasze komórki przed niezdrowym działaniem wolnych rodników, przyczyniających się do starzenia naszej skóry. Przeciwutleniacze zawarte w ziarnie kakaowym regenerują nasze komórki i dostarczają nam energii.

Skład kakao i właściwości poszczególnych mikroelementów

Zawiera ono duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, selenu, cynku, miedzi, manganu, chromu, potasu, fosforu, kwasów tłuszczowych omega-6, witamin B, PP, A, E i D. Jest również źródłem teobrominy i posiada niewielkie ilości kofeiny. Ma właściwości stymulujące i działa przeciw zmęczeniu psychicznemu i fizycznemu. Potas pomaga utrzymać równowagę wody i elektrolitów w organizmie. Jest to ważny czynnik prawidłowego spalania węglowodanów i białka. Duża ilość magnezu w kakao jest zaangażowana w większość procesów w organizmie. Wraz z potasem chroni przed bolesnymi skurczami, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego, reguluje krzepliwość krwi i reguluje ciśnienie.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com
Share